Sellőlány

Sellőlány

Fényvédők, naptejek, melyiket válasszam?

Mi is azaz SPF?

2018. június 11. - adri.mermaid

fa7a3377-9e95-4ccb-97ed-628381563876.JPG

Most, hogy ismét beköszöntött a nyár, ami a sok-sok boldogságon kívül komoly fejtörést is okoz nekem, méghozzá a fényvédők terén. Tavaly ősszel teljesen átálltam a cruelty-free termékekre, így fogalmam sincs, hogy milyen márkától vásároljak, ami tényleg jó minőségű és megfizethető áron van. Abban biztos vagyok, hogy 50 faktoros naptejet fogok idén venni, mert elég világos a bőröm és tavaly a 30-assal is simán leégtem. Első körben viszont mindenképp utána akartam járni, hogy mit jelentenek pontosan a különböző SPF típusok, mi ellen védenek, úgyhogy ezt a kis kutatásomat most veletek is megosztom.

Mi azaz SPF?

A fényvédőknél ezzel tudjuk megkülönböztetni, hogy melyik, mekkora védelmet biztosít a bőrnek az ultraviola sugárzás (UV) ellen, pontosabban azt mutatják, hogy mennyivel tudunk több időt a napon tölteni. 

  • Alacsony védelem: SPF 6-10 
  • Közepes védelem: SPF 15-25 (kiszűri az UVB sugárzás 93 százalékát)
  • Erős védelem: SPF 30-50 (kiszűri az UVB sugárzás 97 százalékát)
  • Nagyon erős védelem: SPF 50-50+ (kiszűri az UVB sugárzás 98 százalékát)

Meg kell figyelnünk, hogy alapesetben a bőrünk hogyan reagál az erős napsütésre. Például, ha 10 perc alatt leégünk (ez lennék én), akkor az adott SPF ezt az időt elnyújtja, tehát 15-ször, 30-szor, vagy 50-szer tovább tudok a napon tartózkodni. Viszont bármennyire magas faktorú krémet használunk, mindegyiket maximum két óránként újra kell kenni, mert gyengül, vagy teljesen megszűnik a hatásuk. Az pedig tévhit, hogy az 50 pluszos (SPF 70, 100) termékek jobbak lennének, mert valójában nem nyújtanak nagyobb védelmet.

Szomorú tények

  • Az UVA a legveszélyesebb, ez okozza a bőrrákot (melanóma, carcinoma), míg az UVB kicsit gyengébb, elsősorban a napégésért és egyéb bőrproblémákért felelős, de szintén növeli a rák kockázatát.
  • A túl sok napozás sajnos korai bőröregedéshez vezet.
  • A termékekben található fényvédő csak az UVB sugárzás ellen nyújt védelmet, de fel szokták tüntetni, hogy UVA ellen is hatásos-e. Elvileg kell találnunk a csomagoláson egy csillagos besorolás, ami azt jelzi, hogy mennyire véd ellene, de be kell vallanom, ilyen egyik itthoni termékemen sincs.
  • Alapozóban pedig sose napozzatok, mert tényleg bele tud égni a bőrötökbe és foltosak lesztek utána.

Az összetevők

Nagyon szeretnék egyszer beletanulni és állást foglalni a kozmetikai alapanyagokról, de hiába olvasok róluk egyre többet, még mindig kevés a tudásom, és amúgy sem tudom eldönteni, hogy melyik oldalnak higgyek. Elvileg nem jó, ha a termék tartalmaz ásványi olajat (kőolaj), szilikont, illetve parabént, de olyan összetevők is akadnak, mint az oxybenzone vagy a octinoxate, amelyekben hormon található, ez pedig senkire sincsen jó hatással. Emiatt szerettem volna olyan márkáktól vásárolni, akik természetes alapanyagokkal dolgoznak, de azokban a krémekben például nincsen fényvédő. Ha bárkinek van valami jó ötlete, azt mindenképp ossza meg velem, de addig is keresgélek tovább!:)

img_9743.JPG

Néhány személyes tipp:

  • Mivel nekem látható helyeken vannak tetoválásaim, és ezek egy része világos színű, így ők extra védelmet igényelnek, hogy sokáig szépek maradjanak. 
  • Van egy nagy kiszerelésű naptejem és vettem hozzá kis műanyag utántöltőket, így ezek elférnek a táskámban is.
  • Beszereztem egy fényvédővel ellátott alapozót és hozzá egy BB krémet, mert nyáron ezeket sokkal kényelmesebb használni. 
  • Érdemes az ajkainkat is védeni, mert ugyanúgy le tud égni, de ugyancsak fontos fényvédővel ellátott hidratáló krémet, vagy akár szemkörnyékápolót is vásárolnunk.

Források:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/306838.php

https://www.badgerbalm.com/s-30-what-is-spf-sunscreen-sun-protection-factor.aspx

http://www.organicauthority.com/sunscreen-ingredients-to-avoid

A bejegyzés trackback címe:

https://beautyfromthesea.blog.hu/api/trackback/id/tr7114018366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása