Sellőlány

Sellőlány

Minimalizmus, ahogy én látom

Több mint egy divatos életstílus

2018. április 25. - adri.mermaid

img_3659.JPG

Eddig egyetlen bejegyzés sem szólt a minimalizmusról, pedig igazából mindenhol ezt hirdetem magamról és így tudom a legjobban leírni azt az irányvonalat, amit képviselek. Fogalmam sincs, hogy van-e szakirodalma, vagy bármilyen konkrét leírása, én elsősorban youtube videókból tájékozódtam. Ez jelenleg egy igen divatos életmód, sokan ellene vannak, sőt, maguk a minimalisták is támadják egymást. Egyesek úgy tartják, hogy igenis vannak alapszabályok (fehér enteriőr, semmi felhalmozás, kapszula gardrób stb), de ahogy sokan mások, én is elvetem ezt a szigorú szemléletet. Szerintem a minimalizmusnak az a lényege, hogy megtanítson tudatosabban élni, hogy én uraljam a környezetemet, és praktikusak legyenek a mindennapjaim, ezáltal boldogabb lehessek. Nemcsak attól lesz valaki minimalista, hogy minden felesleges tárgytól megszabadul vagy csak kapszula gardróbból öltözködik. Én tényleg minimalistának tartom magam, bár még sok mindennel nem vagyok elégedett, de azt sem tartom helyesnek, ha valaki csak kidobálja a tárgyait, én például szeretném élvezni vagy éppen elhasználni azokat.

Összességében a minimalista életérzés az egy letisztult szemlélet, ami egyaránt érinti a gondolatainkat és a környezetünket. El kell hagyni a számunkra káros dolgokat, amik stresszt okoznak és csak az igazán fontosakra koncentrálni. Ez egyaránt értendő tárgyakra és emberekre, ami elsőre furcsán és érzéketlenül hangozhat, de lehet bele sem gondolunk, hogy mennyi időnk elmegy mondjuk takarítással, vagy bosszankodással, hogy már megint nem találunk valamit. Arról nem is beszélve, hogy, ha sokat foglalkozunk olyan emberekkel, akik feszültséget keltenek bennünk, akár a közösségi oldalakon, vagy a munkahelyünkön, az megkeserítheti a mindennapjainkat. Mivel én teljes mértékben azt vallom, hogy egy életünk van, ebben hiszek és minden nap így próbálok meg élni, ezért számomra tényleg nem mindegy, hogyan élem meg a sima hétköznapokat, amennyire csak lehet szeretném a maximumot kihozni belőlük.

Mit vártam el a minimalizmustól, amikor belevágtam?

  • Több helyet a garzonlakásomban
  • Több szabadidőt
  • Kevesebb stresszt
  • Környezettudatosabb életet
  • Anyagi biztonságot

Tavaly nyáron kezdtem el ezzel igazán foglalkozni, zavart, hogy rengeteg időm megy el takarítással, a tárgyaim állandó újrapakolásával, mi hol fér el jobban, logisztika a szekrényekben. Engem is utolértek a megugró albérlet- illetve lakásárak, szerettem volna egészségesebben élni, ami szintén több pénzt követelt havi szinten. Mindemellett nem maradt elég időm vagy éppen pénzem a hobbijaimra, túl sokat foglalkoztam olyan emberekkel, akik nem érdemelték meg, és egyre jobban érdekelt az újrahasznosítás minden téren, így egy nagyon jó eszköznek találtam a minimalista szemléletet, hogy elérhessem ezeket a céljaimat. 

fa18aafc-2147-434a-9137-4a3051bca468.JPG

45a6524c-d172-429d-8ed5-cfd3f5420c46.JPG

Miket sikerült eddig megvalósítanom?

  • A lakásom lassan olyan, amilyennek szerettem volna. A szekrényekben rend van, mindennek megvan a helye, és nem kell túl sok időt a takarításra szentelnem sem, hiszen gyorsan végig tudok menni a felületeken.
  • A kicsi konyhám szintén praktikus lett, mivel nekem nincsen kamrám, így elég szűkös a hely, de miután megszabadultam a felesleges dolgoktól és összetömörítettem a meglévő tárgyaimat, így sokkal kompaktabb lett, minden megvan benne, ami a hétköznapi élethez, főzéshez kell. Plusz, mivel lecsökkentettem a poharaim, evőeszközeim számát, így már nem kell hosszasan mosogatnom, mert rá vagyok kényszerítve, hogy inkább sűrűbben álljak a pulthoz, viszont akkor tényleg 5 perc alatt végzek. (Korábban, addig pakoltam koszos edényekkel a konyhát, amíg tényleg egy tiszta sem maradt, tudom, rossz vagyok.)
  • Mindezeknek hála több szabadidőm lett, így sokkal hasznosabban tudom azt eltölteni, például marad időm a blogolásra vagy rajzolásra. Idén például már most több könyvet elolvastam, mint tavaly egész évben.
  • A stressz is kevesebb az életemben, legalábbis a nem fontos dolgokon már nem kell idegeskednem. (Például mit vegyek fel reggel, hova tűnt ez meg az stb.)
  • Környezettudatosabb lettem, már nem vásárolok annyit, nem halmozok fel dolgokat, amit csak tudok újrahasznosítok, továbbadok. Azt hiszem kijelenthetem, hogy már nem vagyok pazarló, mint régen és ez hatalmas örömmel és nyugalommal tölt el. (Természetesen a kozmetikumok ez alól kivételt képeznek, de ennek is megvan az oka.)
  • És igen, sokkal több pénzem marad a fontos dolgokra.

Nem rég fejeztem be egy minimalista kihívást, amiről majd szintén szeretnék beszámolni, és nem, nem dobtam ki mindent a lakásból, továbbra is vannak bútoraim, rengeteg smink cuccom, könyveim és haszontalan, mégis kedves tárgyaim. Miután ezzel végeztem, újabb kihívásokba kezdtem és rengeteg tervem van, hogyan lehetne még inkább tudatosabban és boldogabban élni a kis környezetemben. 

Végezetül néhány ezek közül, amikről mindenképp szeretnék majd írni:

  • 4 hónapja nem vettem ruhát
  • gardróbkihívások
  • smink termékek újrahasznosítása
  • tudatos vásárlás
  • lakberendezés kis lakásban

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beautyfromthesea.blog.hu/api/trackback/id/tr5513857916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása